Waar ben jij trots op?

‘Waar ben je trots op?’… Een vraag die ik stelde aan een coachee. Zijn antwoord: ‘Ik ben niet zo snel trots op iets’. Het valt me op dat dat antwoord vaker voorkomt als je een dergelijke vraag aan iemand stelt. Waarom?

Trots: een woord dat op de een of andere manier een lading heeft alsof je meer waard bent dan anderen. Alsof we trots zijn, omdat we meer succes, grotere intelligentie of een mooier uiterlijk hebben dan degene naast ons. Is het echt zo dat als we in de buurt van iemand met meer succes, grotere intelligentie of een mooier uiterlijk, dat we ons plezier verliezen in wat we hadden. Is trots het plezier dat je meer hebt dan degene naast je? Is trots het plezier dat je meer bent dan degene naast je?

Ik geloof niet dat het woord trots zo’n lading hoeft te hebben. Deze denkwijze maakt dat mensen zichzelf bescheiden opstellen en zich niet zo snel (durven) uitspreken waar ze trots op zijn als je er rechtstreeks naar vraagt. Als je trots bent, dan heb je een tevreden gevoel over en ben je blij met iets wat je doet of hebt.

Weet je wat het mooie is aan trots? Je hoeft er helemaal geen woorden aan te geven, want je kunt het aan mensen zien. Ze gaan letterlijk glimmen van trots of ze krijgen een trotse blik in hun ogen.

Ik vind het een belangrijke vraag, want trots hangt samen met een fijn, tevreden gevoel; een goed gevoel, iets waar je plezier aan beleeft. Als je een situatie terug kunt halen waar je heel erg trots op bent, kun je vast ook het gevoel weer voelen dat bij die situatie hoorde. Zo heb ik 2 keer de “80 van de Langstraat” gelopen (80 kilometer wandelen). Op het moment dat ik binnenkwam had ik zo nog 10 kilometer kunnen lopen. De adrenaline in mijn lijf maakte dat ik me trots voelde op de prestatie die ik had geleverd: 80 kilometer wandelen in 15 uur tijd. Dat gevoel kan ik me nog herinneren. Niet omdat ik meer of sneller heb gelopen dan anderen of omdat ik meer ben dan andere lopers, maar omdat ik het uiterste uit mezelf heb gehaald, eigen grenzen verlegd heb en een doel bereikt heb. Afgelopen week heb ik mijn 3 jarige opleiding afgerond. Daar ben ik trots op. Niet omdat ik het beter heb gedaan dan mijn studiegenoten, maar omdat ik ook daar het uiterste uit mezelf heb gehaald, mezelf nog beter heb leren kennen en grenzen heb verlegd.

Lukt het jou om het gevoel van trots voor de geest te halen? Dat gevoel kun je gebruiken als een filter in situaties dat je niet in de flow zit. Je kunt grenzen verleggen, Je kunt het uiterste uit jezelf halen, Je kunt jouw doelen bereiken; Dat heb je namelijk eerder gedaan en daar ben je trots op. Trots is geen beladen woord.

Ik ben benieuwd. Waar ben jij trots op?

groetjes, Charlotte    

Delen mag!